Ako naliať viac vrstiev epoxidu

Pokiaľ potrebujete viac vrstiev epoxidu, aby ste dosiahli špecifický dizajn alebo potrebnú hrúbku, budete musieť pracovať s technickými prestávkami.


Zalievanie po vrstvách je síce pomalšie, ale máte väčšiu kontrolu nad výsledkom.
Navyše jednotlivé vrstvy dokážu vytvoriť zaujímavé efekty. Napríklad pri epoxidových stoloch sa podleje farebná vrstva, a tá sa prekryje čírou živicou.
Rovnako ak zalievate veľa drobných predmetov, ktoré sa len ťažko penetrujú, je lepšie zalievať po tenších vrstvách, keďže v tenšej vrstve sa vzduchové bubliny uvoľňujú oveľa ľahšie.

Kedy je najvhodnejší čas na priliatie ďalšej vrstvy? Ideálny stav je, pokiaľ má predošlá vrstva ešte lepkavý povrch, ale je už pomerne pevná. Povrch by mal byť jemne lepkavý, ale živica nezostáva na prste, ale dokážete do nej len zanechať odtlačok prsta (napr. ako mäkký vosk).
Týmto spôsobom liatím ďalšej vrstvy nepoškodíte predchádzajúcu vrstvu a zároveň zabezpečíte dokonalé previazanie vrstiev.
Takýto “spoj“ nie je viditeľný  pri kolmom pohľade a takmer neviditeĺný ani pri pohľade z boku (na reze).

Nepodarilo sa vystihnúť „lepkavé okno“?
Aj keď je už prvá vrstva vytvrdnutá, môžete zaliať ďalšiu vrstvu, povrch ale musí byť perfektne čistý. Ak je prvá vrstva stará už niekoľko dní, bude už pravdepodobne úplne vytvrdnutá a s obsahom prachu. Takýto povrch prebrúste jemnejším papierom napr. P320, povrch dobre odprášte, môžete ho umyť napr. acetónom a naliať ďalšiu vrstvu.