Leštenie živice. Ako vyleštiť živicový stôl?
Posledné kroky k dokonalosti.

Proces brúsenia a leštenia je kľúčovým krokom pri vytváraní epoxidového stola. Perfektná povrchová úprava a dokonalé leštenie v skutočnosti závisia od precíznosti, s akou bol povrch pripravený brúsnym papierom. Fáza brúsenia pred leštením je mimoriadne dôležitá.


Pred leštením je potrebné mať pripravené brusivo so zrnitosťou spoň od (80) 120 do 3000. Postup sa môže líšiť v závislosti od typu epoxidovej živice (t. j. tvrdosti živice), ako aj od leštiacej zmesi, ktorá sa neskôr použije (t. j. koľko brusiva je v zmesi).

Môžeme však povedať, že štandardným postupom je použitie týchto brúsnych papierov v rade za sebou: 80,120, 240, 320, 500, 600, 800, 1000,1200, 1500, 2000, 3000.
Dobrou radou je vykonávať tzv. "mokré brúsenie", čo znamená striekanie vody na povrch pred brúsením a počas neho. Pokiaľ je na stole drevo priznané, tj. nieje úple zaliate do živice, brúsenie “pod vodou“ nedoporučujeme. Skôr sa nám osvedčilo použitie jemne vlhkej utierky, s ktorou sa povrch neustále utiera počas brúsenia.

Vďaka tomu bude proces brúsenia hladší a výsledok rovnomernejší. Brúsny papier môžete použiť aj na ručné brúsenie, my však odporúčame použiť orbitálnu brúsku: vďaka nej bude povrch homogénnejší a proces sa urýchli.

Brúsny papier

Je veľmi dôležité, aby každý krok brúsneho papiera dokonale odstránil stopy po predchádzajúcom papieri. V tomto bode musíte byť naozaj dôkladní a opatrní.
Aký je zámer? Papier so zrnitosťou 240 musí úplne odstrániť stopy po zrnitosti 120, papier so zrnitosťou 320 musí úplne odstrániť stopy po zrnitosti 240, a tak ďalej.
Aké riziko hrozí v opačnom prípade?
Riziko spočíva v tom, že v nasledujúcom procese leštenia leštiaca zmes ľahko odstráni stopy po jemnejšom papieri , odstráni prípadné zvyškové stopy po 1000 a 1200, ale nie je schopná zbaviť sa predchádzajúcich hrubých zrnitostí, ak neboli riadne odstránené, prebrúsené. Toto je rozhodujúci bod pre správnu povrchovú úpravu, ktorá vám potom poskytne náležitú spokojnosť.

Nakoniec si uvedomte, že ak sa rozhodnete pre matnú povrchovú úpravu epoxidového stola, bude stačiť, ak sa zastavíte na papieri so zrnitosťou 500-600, v závislosti od stupňa matného povrchu, ktorý chcete dosiahnuť. Ako už bolo povedané vyššie, pomocou orbitálnej brúsky sa ľahšie a rýchlejšie získa veľmi pekný a homogénny saténový efekt.

 

Konečné leštenie epoxidového stolu.

Leštenie ručne, vŕtačkou alebo leštičkou?

Tu sa dostávame do záverečnej fázy, leštenia živicových stolov. Vďaka vynikajúcej príprave a precíznej povrchovej úprave realizovanej brúsnym papierom je proces s brúsnou pastou rýchlejší, účinnejší a uspokojivejší.

Niekedy dochádza k určitým nejasnostiam v súvislosti s pojmom brúsna pasta.


Pokúsime sa to objasniť, veľmi stručne a zjednodušene.

Môžeme povedať, že brúsna pasta je druh jemného brúsneho papiera, ktorý na rozdiel od papiera obsahuje okrem brúsnych látok aj leštiace látky.
Preto ju niektorí ľudia nazývajú jednoducho leštiaca pasta. Pasta na leštenie epoxidovej živice musí obsahovať dobrú rovnováhu brúsnych a leštiacich látok, aby bolo možné zaručiť súčasne odstránenie stôp po papieri (t. j. určitá nepriehľadnosť, miktoskopické škriabance) a dosiahnutie želaného lesklého efektu.

 

Ako bolo uvedené vyššie v súvislosti s brúsením, keď ste pripravení leštiť stôl z epoxidovej živice, odporúča sa použiť elektrické náradiej, ideálne leštičku, najlepšie s nastaviteľnými otáčkami. Povrch sa môže alternatívne leštiť ručne, čo je v každom prípade vhodné na malých plochách a úzkych miestach.

Na veľkých plochách, ako je napríklad stôl , zaručuje použitie leštičky rýchlejší postup a homogénnejší povrch. Na druhej strane neodporúčame používať uhlovú brúsku, pretože má príliš vysoké otáčky, ktoré neumožňujú správne fungovanie leštiacej pasty. Ďalej má tendenciu nadmerne prehrievať živicu: pozor, ak sa živica prehreje, spáli sa a nerovnomerne zmatnie.

Ako alternatívu k leštičke môžete použiť aj vŕtačku ku ktorej môžete pripevniť penovú podložku. Používanie vŕtačky je medzi nadšencami a domácimi majstrami veľmi obľúbené, keďže ide o bežne používaný nástroj, ktorý je zvyčajne vždy prítomný v domácnosti.

 

Ktoré príslušenstvo a ktoré brúsne zmesi na leštenie epoxidových stolov?

Po objasnení rôznych spôsobov aplikácie (ručne, strojovo) sa teraz pozrime na to, ktoré príslušenstvo je vhodnejšie v kombinácii s leštiacou zmesou.
Ak leštíte ručne, môžete použiť utierku z mikrovlákna a penové podložky.

 

Pri strojovom leštení sa používajú špecifické penové podložky. Najbežnejšia je vyrobená zo stredne tvrdej a mäkkej peny.

 

Ako leštiť s našimi pastami CristalPai.

1. krok brúsna pasta REX (brúsenie stačí ukončit na zrnitosti 1200)

   Rovnomerne rozotrite brúsnu pastu na povrch stola, alebo na leštiaci kotúč, nastavte leštičku na nízke otáčky (800 až 1 000 ot./min.), potom začnite leštiť, pričom sa pohybujte po povrchu krížovými pohybmi, to znamená zhora nadol a sprava doľava, ide o to, aby ste sa príliš nezdržiavali na tom jednom mieste, aby ste živicu neprehriali.

Postupne zvyšujte rýchlosť leštičky, môžete dosiahnuť cca. 1500 otáčok za minútu. Zvyšovaním rýchlosti a znižovaním tlaku na povrch živicu leštíte.

 Utrite povrch čistou handričkou a skontrolujte výsledok: ak sú na povrchu stále nejaké škrabance alebo matnosť, alebo ak chcete zvýšiť lesklý efekt, môžete leštenie zopakovať.
Na tento úkon doporučujeme použiť stredne tvrdý penový kotúč alebo leštiacu vlnu.
Brúsna pasta REX má schopnosť zrovnať nedostatky po brúsenych papieroch max P600-800. Pokiaľ po použití tejto pasty sú viditeľné nejaké stopy po hrubom brúsení, budete sa musieť vrátiť k brúsnym papierom a povrch zjednotiť.

 

2. krok leštiaca pasta PERLA 15

Leštiaca pasta PERLA 15 je špecifická brúsna zmes na leštenie epoxidovej živice. Obsahuje ideálnu rovnováhu abrazívnych a leštiacich látok. Špeciálne navrhnuté zloženie dokáže účinne pracovať aj priamo na zrnitosti 1500 a vytvára minimum tepla.

Odporúča sa používať ju s mäkšou penou na leštenie.

Naneste niekoľko kvapiek leštiacej pasty PERLA 15 na povrch, prípadne naneste niekoľko kvapiek priamo na stredne mäkký penový kotúč

 Nastavte leštičku na nízke otáčky (800 - 1000 ot./min.) a leštite krúživými pohybmi, tlak ktorý treba vyvinúť na povrch je nižší v porovnaní s pastou REX, ku koncu otáčky môžete zvýšiť na 2000 ot/min. Po leštení  povrch utrite čistou utierkou z mikrovlákna.

Vo väčšine prípadou je PERLA 15 posledným krokom a výsledok je výborný.

Pre tzv. final touch ,tj. k úplnej dokonalosti (pre naozajstých fajnšmekrov) je tu ešte leštenka TOPFINISH 2.

 

3. Leštidlo TOPFINISH 2

je určené na konečnú úpravu hlavne tmavých farieb (aj ak ste použili metalické pigmenty) ,odstraňuje mikroškrabance, hologramy a zanecháva lesklý povrch bez šmúh a sýtu a jasnú farbu. Na leštenie použite mäkký (čierny) penový kotúč.

 

Ako udržať epoxidovú živicu lesklú a chránenú?

 Konečne sme dospeli ku koncu, epoxidový stôl sa leskne v celej svojej kráse. Posledná rada, o ktorú by sme sa chceli podeliť, sa týka toho, ako si udržať vysoký lesk v priebehu času a ako sa starať o povrch, bez toho aby ste ho poškodili.

 Vždy je lepšie vyhnúť sa používaniu generických alebo príliš agresívnych čistiacich odmasťovacích prostriedkov, pri ktorých hrozí, že z dlhodobého hľadiska ohrozia stupeň lesku živice. Ďalej, ak chcete oddialiť prirodzený proces oxidácie, v dôsledku ktorého živica postupne žltne a matnie, odporúča sa chrániť povrch špecifickým prípravkom.

Na takýto účel je mimoriadne užitočným produktom Flash Touch.

Je to univerzálny výrobok, pretože pôsobí ako neagresívny neutrálny čistiaci prostriedok aj ako ochranný vosk. Flash Touch je výrobok, ktorý sa jednoducho aplikuje nastriekaním: odstraňuje z povrchu nečistoty, mastnotu, odtlačky prstov. Zároveň zanecháva na epoxidovej živici tenký ochranný a lesklý film, ktorý pomáha zabraňovať priľnutiu nečistôt a prachu, ako aj chráni pred UV žiarením v prípade, že je váš epoxidový stôl počas dňa vystavený slnku.

 

Ak chcete ochranný film obnoviť, môžete ho aplikovať pomocou mäkkej handričky z mikrovlákna aspoň raz za mesiac, alebo vždy, keď chcete stôl veľmi rýchlo vyčistiť a dodať mu tak extra lesk.